1) ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ

Το κερί πρέπει να βρίσκεται πάντα εντός του οπτικού σας πεδίου, ώστε να μπορείτε να εντοπίζετε όλα τα παρακάτω πιθανά προβλήματα και να ενεργείτε ανάλογα.

2) ΝΑ ΣΒΗΝΕΤΕ ΤΟ ΚΕΡΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ

Το κερί πρέπει να βρίσκεται πάντα εντός του οπτικού σας πεδίου, ώστε να μπορείτε να εντοπίζετε όλα τα παρακάτω πιθανά προβλήματα και να ενεργείτε ανάλογα.

3) ΑΦΗΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 CM ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ

Ιδιαίτερα όταν τα κεριά καίνε πάνω σε ράφια, πρέπει να υπάρχει διάκενο τουλάχιστον 30 cm ανάμεσα στο επάνω μέρος της φλόγας και το ράφι και τα κεριά πρέπει να έχουν απόσταση 10 cm μεταξύ τους.

4) ΜΗΝ ΚΑΙΤΕ ΚΕΡΙΑ ΠΑΝΩ Ή ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ

Τα κεριά που καίνε πρέπει να φυλάσσονται μακριά από έπιπλα, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, χαλιά ή μοκέτες, βιβλία, χαρτιά, εύφλεκτα διακοσμητικά, κ.λπ.

5) ΜΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΚΕΡΙΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΡΕΎΜΑ ΑΕΡΑ

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η ταχεία, ανομοιόμορφη καύση, καθώς και η αύξηση του μεγέθους της φλόγας και η δημιουργία κάπνας. Τα ρεύματα αέρα μπορεί επίσης να φυσήξουν κοντινά αντικείμενα μικρού βάρους προς τη φλόγα, με αποτέλεσμα τα αντικείμενα αυτά να πάρουν φωτιά.

6) ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΕ ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 5 MM ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΝΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΥΣΗ

Μια καλή πρακτική είναι να περικόπτετε το φιτίλι στα 5 mm μετά από κάθε καύση του κεριού. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η δημιουργία κάπνας στο βαζάκι.

7) ΣΒΗΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗ ΦΛΟΓΑ. ΜΗΝ ΦΥΣΑΤΕ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΣΒΗΣΕΤΕ

Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μη χυθεί καυτό κερί.

8) ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΗΡΟΠΗΓΙΟ

Πριν το άναμμα, τοποθετήστε το επάνω σε σουπλά ανθεκτικό στη θερμότητα, ώστε να προστατέψετε την επιφάνεια από τυχόν καθοδική θερμότητα.

9) ΣΤΗ «ΛΙΜΝΟΥΛΑ ΚΕΡΙΟΥ» ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΙΡΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΥΛΙΚΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Εύφλεκτα αντικείμενα εντός της «λιμνούλας» κεριού, όπως σπίρτα, έντομα ή εύφλεκτα διακοσμητικά, μπορεί να αναφλεχθούν και να προκαλέσουν υπερθέρμανση του κεριού και αύξηση του μεγέθους της φλόγας του.

10) ΜΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΕ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ

Είναι σημαντικό να μην μετακινείτε το κερί όταν καίγεται. Το καυτό και υγρό κερί μπορεί να χυθεί και να δημιουργήσει λεκέδες που δεν καθαρίζονται εύκολα, καθώς και ενδεχομένως σοβαρά εγκαύματα.

11) ΝΑ ΚΑΙΤΕ ΤΟ ΚΕΡΙ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ 3 ΩΡΩΝ

Τα κεριά που είναι σε βαζάκια ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να καίγονται για περισσότερο από 3 ώρες κάθε φορά και πρέπει πάντα να ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΕ το φιτίλι πριν αρχίσει η επόμενη καύση. Μια καλή πρακτική είναι να μην καίτε το κερί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 ωρών κάθε φορά

12) ΜΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΚΕΡΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Μην τοποθετείτε κεριά στο άμεσο ηλιακό φως ούτε επάνω/κοντά σε άμεση πηγή θερμότητας όπως το τζάκι ή το καλοριφέρ, διότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο καύσης του κεριού. Να θυμάστε ότι τα ηλεκτρικά αντικείμενα, όπως π.χ. οι τηλεοράσεις, μπορεί επίσης να θερμανθούν και, συνεπώς, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πηγή θερμότητας.

13) ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΤΑ ΚΕΡΙΑ ΣΕ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ

Βεβαιωθείτε πάντα ότι το κερί είναι όρθιο, ώστε η φλόγα του κεριού να μην «γλείφει» κάποιο αντικείμενο και να αποφευχθεί τυχόν πτώση του κεριού.

14) ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΤΕ ΠΟΤΕ ΥΓΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΒΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΦΛΟΓΑ

Το νερό μπορεί να προκαλέσει πιτσίλισμα καυτού κεριού και σπάσιμο του περιέκτη.

15) ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΚΕΡΑΚΙΑ ΡΕΣΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΗΡΟΠΗΓΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΜΕ ΕΠΑΡΚΗ ΑΕΡΙΣΜΟ

Ο ανεπαρκής αερισμός μπορεί να μεγαλώσει τη φλόγα του κεριού ρεσό.

16) ΜΗΝ ΚΑΙΤΕ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΤΥΠΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΟΥ.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανάβετε ένα κερί τύπου εκκλησίας εντός της συσκευασίας του. Να το αφαιρείτε και να το βάζετε πάντα σε κατάλληλο κηροπήγιο ή περιέκτη και να το τοποθετείτε επάνω σε σουπλά/επιφάνεια που είναι ανθεκτικό/ανθεκτική στη θερμότητα.

17) ΜΗΝ ΚΑΙΤΕ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΤΥΠΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΤΕ ΣΕ ΚΗΡΟΠΗΓΙΟ ΓΙΑ ΚΕΡΙ ΤΥΠΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Τα κεριά τύπου εκκλησίας ΠΡΕΠΕΙ να τοποθετούνται σε κηροπήγιο ειδικά σχεδιασμένο για κερί τύπου εκκλησίας

18) ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΕΡΙ ΤΥΠΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΕ ΚΗΡΟΠΗΓΙΟ ΓΙΑ ΚΕΡΙ ΤΥΠΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ

Τα κεριά τύπου εκκλησίας ΠΡΕΠΕΙ να καίγονται σε κηροπήγιο για κερί τύπου εκκλησίας/ασφαλή περιέκτη.

19) ΝΑ ΚΑΙΤΕ ΤΟ ΚΕΡΙ ΤΥΠΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ 3 ΩΡΩΝ

Τα κεριά τύπου εκκλησίας ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να καίγονται για περισσότερο από 3 ώρες κάθε φορά και πρέπει πάντα να ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΕ το φιτίλι πριν αρχίσει η επόμενη καύση.